צמיחה מוגברת ומוגזמת של חיידקים במעי הדק

צמיחה מוגברת ומוגזמת של חיידקים במעי הדק

מאת: ד"ר מינה פארן

Small intestine bacterial overgrowth- SIBO הוא מצב שבו יש צמיחה מוגברת ומוגזמת של חיידקים במעי הדק. כששוללים את כל הסיבות האחרות שעלולות לגרום למעי רגיש, להתנפחות של הבטן, גזים, כאבי בטן, בודקים את תפוצת החיידקים במעי הדק. הראו שמחצית מהמקרים של מעי רגיש מקורם במספר רב של חיידקים במעי- SIBO. כשמקטינים את מספר החיידקים במעי יש ירידה של 75% בסימפטומים של המעי הרגיש.

SIBO פוגע בעיכול ובספיגת המזון ומייצר כמויות גדולות של גז מתאן ומימן(1).

גוף האדם אינו מייצר מתאן. הוא נוצר כמטבוליט של תסיסה של הפחמימות על ידי חיידקי המעי.

הבדיקה לגידול יתר של חיידקים נעשית על ידי בדיקה של מתאן בנשיפה (1).

תסמינים של גידול יתר- SIBO:

התנפחות של הבטן, גזים, גיהוקים, כאבי בטן, התכווצויות בבטן, עצירות או שלשול, צרבת, בחילה, קשיים בספיגה של מזון שעלולה לגרום לאנמיה, חוסר ספיגה של ויטמין B12 שעלול לגרום לאנמיה עם כדוריות דם אדומות גדולות.

כאב ראש, כאבי שרירים, כאבי מפרקים, עייפות, רוזצאה (1).

אצל אנשים זקנים עלול  SIBO לגרום לשלשולים, וירידה  משמעותית בריכוז האלבומין (2).

הפרעות נוספות שעלולות להיות קשורות ל-SIBO: תת-פעילות של התירואיד, אי סבילות ללקטוז, מחלת קרוהן, פיברומיאלגיה, כאבים באזורים שונים בראש.

בניגוד למעי הגס  שמצויים בו חיידקים רבים מאד, המעי הדק מכיל פחות מ-10.000 ב-1 מילימטר (3). הבדיקה נעשית על ידי נשיפה מהמעי הצח- jejunum. בדיקה של החיידקים מראה על צמיחה של חיידקים אנאארובים , כגון, בקטרואידס, לקטובצילוס, כלוסטרידיום, וחיידקים אארובים, כגון, קולי, סטרפטוקוקים, אנטרוקוקים, קלבסיילה ופרוטאוס מירביליס (4).

פאתופיסיולוגיה

זמן קצר אחרי הלידה חלה התיישבות של חיידקים במערכת העיכול. במעי חיים 500-1000 מינים של חיידקים (5). שינוי בפלורה של המעי עלול לגרום לדלקת ולפגיעה בעיכול.

שתי בעיות פאתופיזיולוגיות קשורות ל-SIBO. האחת היא שהחיידקים מתחילים בתסיסה של מזון שמיועד לפונדקאי, מפני שהם מצויים בחלק העליון של המעי ב-zezunum, שממוקם מיד אחרי התריסריון. התסיסה שלהם מייצרת גזים של מימן ומתאן. הגזים גורמים לתסמונת המעי הרגיז שכוללים התנפחות, כאב, שינוי בתנועתיות של המעי (1). המימן שמשתחרר קשור לשלשול, והמתאן קשור לעצירות. המתאן מאיט את התנועות במעי, וכך הוא גורם לעצירות.

כשמימן ומתאן משתחררים ביחד מופיעים שלשול, עצירות או שניהם ביחד, תלוי בכמות היחסית של הגזים (1).

העיכול המוקדם של המזון עלול להשאיר את הפונדקאי בחוסר של ברזל, ויטמין B12, ולגרום לאנמיה ולרמה נמוכה של פריטין.

ההזנה היום-יומית של החיידקים מאפשרת התרבות מהירה של החיידקים, והופכת את מצב ה-SIBO לכרוני.

הבעיה השנייה היא שהחיידקים פוגעים בתפקוד של המעי הדק, בכושר העיכול והספיגה שלו. הסיבה העיקרית לכך היא המספר הגדול של החיידקים שהמעי הדק אינו מותאם לאכסן אותם. הם פוגעים בהתמזגות של מיצי המרה עם השומן שמגיע מהמזון , וגורמים לתת- ספיגה של השומנים ושל הויטמינים המומסים בהם, וכן לתת-ספיגה של הפחמימות, לתסיסה ולגזים, שמגבירים את חדירות המעי, וזה עלול לגרום למעי דולף.

הדיאגנוזה נעשית על ידי בדיקה בנשיפה שחוזרים עליה כל 20 דקות במשך שעתיים וכן אחרי שעה נוספת. בנוסף, בודקים גם את כמות הגזים מתאן ומימן.

תוצאה של 100.000 חיידקים ל-1 מ"מ נחשבת לחיובית. כשמוצאים חיידקים רבים שמוצאם במעי הגס מחשיבים את הבדיקה לחיובית גם כאשר מספר החיידקים קטן  יותר.

יש חוקרים שטוענים שהבדיקה איננה מדויקת, ויש הרבה תוצאות חיוביות שאינן נכונות. ישנם רופאים שמתייחסים לתוצאות הטיפול כאישור  או כשלילה של הדיאגנוזה.

טיפול ב-SIBO

הטיפול הקונבנציונלי הוא בדרך כלל אנטיביוטיקה שמחליפים אותה כל כמה ימים. הטיפול שמוצע כאן הוא תזונתי ביחד עם צמחים אנטי בקטריאליים.

התזונה המוצעת היא דלת פחמימות. החיידקים משתמשים בפחמימות כמקור לאנרגיה והם מייצרים את הגזים מהתסיסה שלהם. תזונה דלה בפחמימות תפחית מיד את כמות הגזים. היא תביא גם לירידה בכמות החיידקים שהמקור העיקרי לתזונה שלהם יחסר.

התזונה כוללת הפחתה של פוליסכרידים, אוליגוסכרידים ודיסכרידים.

יש להימנע מדגניים בכל צורה, מירקות עמילניים, כגון, תפוח אדמה, בטטה, ממתיקים, ובזמן הראשון גם משעועית. ניתן לאכול שעועית ירוקה או צהובה צעירה מאד, כשהזרעים עדיין אינם בשלים. גזר מכיל הרבה סוכר. אין להרבות באכילת גזר.

יש להימנע מאכילת פירות שמכילים הרבה סוכר. ניתן לאכול תפוח עץ אחד ליום וכן פירות אדומים המכילים אנתוציאנינים.

אם מתמידים בתזונה הזאת מרגישים תוך זמן קצר ירידה בסימפטומים של SIBO, כגון, נפיחות, גזים, שלשול או עצירות.

מומלצים: כל ירקות העלים, כרוב, ברוקולי, קישואים, מלפפון, עגבניות, קייל, אספרגוס, ארטישוק, תרד, מרק ירקות, דלעת, דלורית, לפת, כרובית, צנון, עולש, סלרי

אנטיביוטיקה

האנטיביוטיקה שנחקרה ונתנה תוצאות חיוביות היא Rifaximin. לוקחים ממנה 550 מ"ג שלוש פעמים ביום במשך שבועיים. כשיש גם מתאן וגם מימן הרופאים ממליצים להוסיףNeomycin   500 מ"ג פעמיים ביום במשך 14 יום.

המחקרים מדווחים על הצלחה של 90% בטיפול באנטיביוטיקה.

טיפול ב-SIBO עם צמחי מרפא

משתמשים בצמחים פעילים מאד כאנטי בקטריאליים. המחקרים המעטים שבדקו טיפול בצמחים ב-SIBO טוענים שהיעילות שלהם משתווה לזו של האנטיביוטיקה (1).

צמחים אנטי בקטריאליים המוצעים לטיפול ב-SIBO

פורמולה1

שם הצמחהשם בעבריתחלקי צמח בשימוש
Allium sativumשוםבצל
Berberis vulgareברברית מצויהקליפת הגזע
Azadirachta indicaאיזדרכת הודית-ניםעלים
Origanum vulgareאורגנונוף הצמח
Berberis aquifoliumברבריתשורש, קנה שורש
Zingiber officinaleזנגביל רפואישורש, קנה שורש

פורמולה 2

שם הצמחהשם בעבריתחלקי צמח בשימוש
Uncaria tomentosaאונקריהקליפת הגזע
Tabebuia avelandaeלה פצ'וקליפת הגזע
Isatis tinctoriumאיזטיס הצבעיםשורש
Thymus vulgareבת קורנית מצויהנוף הצמח
Baptiaia tinctoriaניל הצבעיםשורש
Zingiber afficinaleזנגביל רפואישורש, קנה שורש

טיפול למניעת חזרה של SIBO

לאחר שהסימפטומים חלפו, יש להמשיך בתזונה דלה בפחמימות וךהוסיף כמה תוספים ,כדי למנוע חזרה של גידול מוגבר של חיידקים.

לא ברור בדיוק כמה זמן לוקח למעי להבריא. מחקר יחיד שבדק את חדירות המעי טען שהמעי חזר למצב נורמלי לאחר ארבעה שבועות  ב-75% מהמטופלים ( 1). זוהי אמנם תוצאה מעודדת, אבל נבדק פה רק היבט אחד של  גידול מוגבר של חיידקים במעי. ממליצים לחכות שלושה חודשים אחרי  טיפול מוצלח, ולהמשיך בתזונה המגבילה פחמימות , ומקפידה על הפסקה של 4-5 שעות בין ארוחה אחת לשנייה.

אחרי שלושה חודשים ניתן להוסיף בהדרגה דגנים מלאים, סויה,  מעט ירקות עמילניים, שעועית וקטניות אחרות.

ההפסקה של 4-5 שעות בין ארוחה אחת לשנייה, כשהדבר היחידי שאפשר לשתות הוא רק מים, מאפשרת נדידה של החיידקים בחזרה למעי הגס. היא מתאימה לרוב בני האדם כשמתרגלים וזה נעשה טבעי. השיטה הזאת אינה מתאימה במקרים של סכרת סמויה, שבה הסוכר עלול לרדת לרמה נמוכה, ויש לאכול משהו כל שעתיים.

תוספים

מומלץ להשתמש בצמחים מרים שמניעים את המזון כלפי מטה, והם ימנעו מהחיידקים של המעי הגס לעלות אל המעי הדק.

תערובת הצמחים הנקראת Swedish bitter מתאימה מאד במקרים אלה. זוהי תערובת הכוללת 20 צמחים אנטיספטיים ומרים. מומלץ לקחת 2-3 כפיות ליום.

פרוביוטיק

יש דעות שונות לגבי שימוש בפרוביוטיק אחרי SIBO. יש שטוענים שהם עלולים להגדיל את מספר החיידקים במעי, ויש טוענים שמעקב אחרי מטופלים שלקחו פרוביוטיק  הראה שלא הייתה אצלם חזרה למצב של SIBO.

חשוב להעזר בתוספים שיסייעו לרפא את רקמות המעי. בדרך כלל נעזרים בצמחים מוצילגניים, אבל במקרים של SIBO נמנעים מלהשתמש בה םבגלל הריכוז הגבוה של פוליסכרידים שהם מכילים.

מומלצים: כורכומין, גוטו קולה, מיצוי זרעי ענבים ויטמין A, ויטמין D. לוקחים אותם במשך חודש עד שלושה חודשים.

מקורות

Siebecker A. and Sandberg S. Small Intestine Bacterial Overgrowth; Often- Ignored Cause of Irritable Bowel Syndrome. Townsend Letter, The Examiner of Alternative Medicine, 2013, March/April.

Palesak A. Klein B. Schecher K. et al. Prevalence of small bowel bacterial overgrowth and its association with nutrition intake in nonhospitalized older adults. J. Am. Geriatrics Soc., 2003 51:768-773.

Quiley E. Quera R. Small intestine bacterial overgrowth : roles of antibiotics, prebioticts and probiotics. Gastroenter. 2006, 130 S78-S90..

Bouhnik Y. Alain S. Attar A. et al. Bacterial populations contaminating the upper gut in patents with small intestinal overgrowth syndrome. Am. J. Gastroenterol. 1999, 94; 1327-1331.

Hao W. Lee Y. Microflora of the gastrointestinal tract: a review. Methods Mol. Biol. 2004, 268: 491-502.

שתפו בFacebook
phone icon Whatsapp icon email icon
גלילה לראש העמוד